26 augusti 2014

Valet 2014 - Statistik om partiernas åsikter

Det här är en del av en serie inlägg om Alliansens politik, inför riksdagsvalet 2014. Läs gärna de övriga delarna också, som behandlar andra områden!

På sidan kandidatkollen.se listas ett stort antal riksdagskandidater från olika partier, tillsammans med hur väl deras åsikter överensstämmer med de olika riksdagspartierna. Datan kommer från SVTs valkompass, där kandidaterna fått fylla i en enkät med frågor om ideologiska värderingar och åsikter i politiska sakfrågor.

För en exakt beskrivning av hur överensstämmelsegraden beräknas hänvisar jag till SVTs valkompass (de beskriver sin modell ganska utförligt här). Jag tänker här nedanför utgå ifrån att det är en något så när rimlig värdering.

Jag har i alla fall tagit datan från alla riksdagskandidaterna och räknat på den (bortsett från Piratpartiet, som jag valt att exkludera, för att jag upplever deras relevans som ganska låg för närvarande). Här följer lite resultat:

Jag vill göra tydligt att jag inte tycker någon bör basera sina partisympatier på statistik av det här slaget. Partier bör kritiseras uteslutande efter sina åsikter och ageranden. Statistiken kan dock hjälpa till att uppmärksamma och synliggöra vissa tendenser!


Partisympatier med SD

Jag beräknade den genomsnittliga överensstämmelsen med Sverigedemokraterna hos de olika partierna. Resultatet blev det följande:

Som synes är det riksdagskandidaterna från Alliansen som svarar mest likt Sverigedemokraternas kandidater. Moderaterna står närmast SD, och FI står längst ifrån.

Ifall du tycker att 45-59% trots allt inte låter som särskilt höga siffror bör det tas i beaktande att frågorna är utvalda just för att kunna särskilja alla partier så mycket som möjligt.

(Att Sverigedemokraterna inte överensstämmer till 100% med sig själva är för övrigt inget konstigt, det betyder bara att kandidaterna inte är helt överens inbördes. Så är det inom alla partier.)

Om vi bara räknar kandidater med en förstaplats på partiernas valsedlar, då stiger moderaternas genomsnittliga överensstämmelse med SD till 64% (det högsta värdet är hela 79%). Dessa förstanamn överensstämmer bara till 70% med FP, för att jämföra.

Hos KD och FP stiger överensstämmelsen med SD med 2 respektive 3 procentenheter när vi bara räknar förstanamnen, och C ligger kvar på 45%.

För de rödgröna stiger S till 37% med det nya måttet, medan V ligger kvar på 26% och MP sjunker till 21%. FI stiger till 22%, men det är mindre intressant, eftersom de bara har ett enda förstanamn som besvarat enkäten.

Om vi sorterar samtliga kandidater efter hur nära de står Sverigedemokraterna, och räknar bort Sverigedemokraternas egna kandidater, då består Topp 100 av 54 moderater, 28 kristdemokrater, 11 folkpartister och 7 centerpartister. Ungefär hälften av dem sympatiserar minst till 70% med SD. Inga kandidater från de rödgröna eller FI är med på listan.

Om vi sorterar omvänt, efter hur långt ifrån Sverigedemokraterna som kandidaterna står, då består Topp 100 utav 75 miljöpartister, 15 kandidater från FI, 4 vänsterpartister och 6 socialdemokrater. Inga Allianspolitiker når listan.


Vad säger oss den här statistiken?

Jag vill varna för att dra för starka slutsatser från statistik som denna. Det är inte en god idé att kritisera partier bara för att de står nära Sverigedemokraterna. Nej, partier bör kritiseras uteslutande efter sina åsikter och ageranden. Dock motiverar statistiken oss att gräva djupare i frågan, för att finna vad likheten beror på, vilka exakta frågor det är som förenar Alliansen och SD, och vilka som skiljer dem åt.

Jag tror det finns gott om väljare som inte vet om vilka värderingar som döljer sig bland Alliansens riksdagskandidater, utan tror att SD är något slags politiskt extremfall, med åsikter som aldrig återfinns hos de mer städade högerpartierna. Sanningen är att Alliansen delar ganska stora delar av SD:s politiska åsikter, och det är inte alls bara inom ekonomiska frågor.

Statistiken visar även vilka partier som är mest sannolika att räcka ut handen för ett samarbete med SD, såsom vi sett hända med motsvarande partier i Norge och Danmark. Det var de många likheterna som fick norska högerpartiet Höyre att bilda regering med Fremskrittspartiet, som är lika rasistiskt som SD (läs här och här till exempel). Jag tycker det finns goda skäl att tro att samma sak kommer hända i Sverige. Alliansen vill inte erkänna ännu hur nära SD de står, och hur många åsikter de delar, trots att SD ganska genomgående stödjer dem i riksdagens voteringar - men jag skulle personligen inte bli förvånad alls om de vänder i frågan, dagen då de riskerar att förlora sin regeringsställning annars.


Vilka är mest eniga, Alliansen eller de Rödgröna?

Alliansen hävdar ofta att de rödgröna är väldigt oeniga. Valkompassens data låter oss undersöka detta påstående.

Det visar sig att den genomsnittlige kandidaten i V, MP och S har 81% överensstämmelse med samma partier. Motsvarande siffra för Alliansen är 73%.

I själva verket finns det lika stor oenighet inom enbart C som inom de rödgröna partierna. Även KD är precis lika oeniga. Att kalla de rödgröna för splittrade och oeniga känns därför ganska omotiverat. Det finns ingen anledning att tro att de rödgröna inte skulle kunna komma överens om de bildar regering, när det nu gått för Alliansen, vars splittring är klart större.

Vad Alliansen kanske menar är att de rödgröna inte går till val på en gemensam politik, utan tar olika ställning i vissa frågor. Men då borde de vara tydliga med att det är vad de menar, för att välja att kompromissa efter valet istället för innan valet är inte alls detsamma som att vara oeniga. När det kommer till ren överensstämmelse av åsikter och värderingar så pekar kandidaternas enkätsvar på att det finns klart större åsiktsskillnader inom Alliansen än inom de rödgröna.

Läs mer om Alliansens oenighetsargument här.


Lite mer statistik

Här nedan är en tabell som visar alla partiers genomsnittliga överensstämmelse med andra partier (och sig själva):

Raderna svarar mot kandidaterna från olika partier, och varje kolumn berättar hur väl dessa stämmer överens med just det partiet. Till exempel, om vi vill veta hur väl Miljöpartiets kandidater överensstämmer med Folkpartiets åsikter, då kollar vi andra raden och femte kolumnen.

Att tabellen inte speglas i diagonalen beror på hur SVT valt att räkna. Bland annat viktar de åsikterna efter kandidaternas plats på valsedlarna.

Följande två grafer visar korrelationen mellan sympatier med de olika blocken och sympatier med SD:

I den vänstra grafen representerar x-axeln hur väl kandidaternas svar överensstämmer med de rödgröna partierna, och y-axeln visar hur mycket de överensstämmer med SD. På den högra grafen motsvarar x-axeln istället kandidaternas överensstämmelse med Alliansen.

Trendlinjerna visar tydligt att ju mer du håller med Alliansen, desto mer håller du också med SD. För de rödgröna är det tvärtom.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar