13 augusti 2014

Valet 2014 - Miljön

Det här är en del av en serie inlägg om Alliansens politik, inför riksdagsvalet 2014. Läs gärna de övriga delarna också, som behandlar andra områden!

Få länder har en så stor klimatpåverkan per capita som Sverige (Världsnaturfonden anger i sin rapport från 2012 att bara 12 länder är värre). Det är därför oerhört viktigt att vi minskar denna klimatpåverkan drastiskt, för i dagsläget är det helt ohållbart, det är alla överens om, från forskare till politiker. Ändå har den regering vi haft i 8 år gjort alldeles, alldeles för lite.


Kritik, dåliga miljöbetyg och oavklarade miljömål

Allianspartierna får anmärkningsvärt dåliga betyg för sin miljöpolitik från bland annat Naturskyddsföreningen, och enligt Naturvårdsverket så kommer Sverige misslyckas med 14 eller 15 av våra 16 miljömål. Det är dessutom bara mot fyra av dessa mål som den nuvarande utvecklingen är positiv, menar de - i alla andra är den negativ eller så står det still!

>> Läs mer om kritiken och miljömålen

Naturskyddsföreningen presenterade nyligen en granskning av riksdagspartiernas miljöinsatser 2010-2014. Rapporten valde de att kalla Fyra förlorade år för miljön (läs den här). De kritiserar regeringen hårt:

"Slutsatsen är att reformtempot har mattats av ännu mer än under den förra mandatperiodens alliansstyre. De få bra utredningsförslag som sett dagens ljus har ofta stoppats av regeringen."

I granskningen betygsätts både politiska löften och handlingar. Alliansens löften har till 47,2% överensstämt med Naturskyddsföreningens önskemål, men när det gäller genomförandet överensstämmer bara pinsamma 5,6% (jämfört med 72,2% respektive 61,1% hos de rödgröna partierna).

Naturvårdsverket granskar hur väl regeringen når Sveriges miljömål, och i sin uppföljning från 2014 bedömer de att Sverige kommer klara endast 1 av de 16 mål som ställts upp till år 2020 (läs deras rapport här). Ytterligare 1 tycker de är "nära" att kunna uppnås i tid, men med de övriga 14 menar de att Sverige kommer att misslyckas. Det är rentav bara mot 4 av de 16 målen som Naturvårdsverket anser att vi ens går i en positiv riktning, och mot lika många mål anses riktningen istället vara negativ! Det är ett enormt misslyckande.

Den som hängt med i miljöfrågan kanske vill invända här och påpeka att det finns andra granskningar och rapporter som ger Sverige högre betyg. Men det rör sig då alltid eller nästan alltid om internationella jämförelser, där enbart väldigt storskaliga förändringar blir märkbara. Dessutom brukar de fokusera kraftigt på en särskild punkt, nämligen utsläpp av växthusgaser. Så låt oss avhandla den frågan på en gång:


Sverige - ett föregångsland?

När Sverige utmålas som ett föregångsland så pekas det ofta på våra relativt låga utsläpp av bland annat koldioxid. Men detta är långt ifrån sanningen, vilket förklaras tydligt bland annat av Naturvårdsverket här och här, och utav Statistiska Centralbyrån här (läs de sista styckena). Att vi har lyckats sänka utsläppen trots en ökad tillväxt är bara en politiskt behändig myt, som ständigt upprepas för att ställa oss i bättre dager och göra miljöfrågor mindre angelägna.

>> Läs mer om vår faktiska klimatpåverkan

Påståendet om Sveriges minskande utsläpp är, såsom beskrivs i källorna ovan, bara en produkt av totalt missvisande mätmetoder. De tittar nämligen enbart på de utsläpp som sker inom landets gränser. Men att utsläppen minskar just här är ganska ointressant, och säger ingenting om vår klimatpåverkan. Under de senaste årtionden har vi flyttat stora delar av vår produktion utomlands, så att utsläppen som bekostar vår livsstil bara hamnar på något annat lands räkning. I själva verket har vi en ständigt ökande klimatpåverkan, och vi har haft det i otaliga år. Att vi gömmer våra utsläpp i utlandet gör oss inte till några miljöhjältar.

Det är ganska anmärkningsvärt att påstå något annat än att våra faktiska utsläpp ökat. Det är välkänt att vi konsumerar allt mer, att vi importerar produkter från hela världen, och inte minst att vi äter mer och mer kött - och samtidigt som alla är överens om att de varor vi konsumerar har en enorm klimatpåverkan, så tycks folk ändå på allvar tro att vi kan konsumera allt mer av dem och samtidigt minska våra utsläpp kraftigt.

Var finns det kritiska tänkandet? Såsom Alliansen räknar skulle våra utsläpp av växthusgaser minska drastiskt om vi började importera allt vårt kött till exempel - ett påstående som faller på sin egen orimlighet. Enligt deras mätmetoder så är det ju lika klimatsmart att importera en vara som att låta bli att konsumera den alls, för det enda som räknas är vart varan produceras. Deras utsläppsmått är därför helt värdelöst.

Ändå fortsätter Allianspolitiker skryta om hur vi minskat våra utsläpp med 20% sedan 1990, att vi har lyckats med det oerhörda att kombinera tillväxt med minskade utsläpp. Det är en myt som de gladeligen håller levande, för så länge allt verkar gå bra så slipper de agera i miljöfrågan. Då struntar de i vad såväl förnuft som forskare säger i frågan, och struntar i att våra utsläpp fortsätter öka.

Jag vill be dig som läsare att protestera nästa gång du hör någon påstå att Sveriges utsläpp minskar, och påpeka hur det egentligen ligger till, så kanske vi tillsammans kan ta död på den myten en gång för alla!

Jag vill dock vara tydlig med att jag uppskattar det som Sverige faktiskt har gjort (och gör) för miljön, och det är inget jag vill förringa. Jag välkomnar hjärtligt våra satsningar på förnyelsebar energi, och vi har till exempel en mycket välfungerande återvinning, och en hel del annat som är bra. Men vi ska inte vara nöjda på trettonde plats över världens största klimatbovar (per capita), och i synnerhet ska vi inte då måla upp oss som ett föregångsland, och därmed underminera hela miljörörelsen med falsk statistik. Och framförallt ska vi inte gå åt fel håll, vilket leder oss osökt vidare till nästa punkt:


Alliansens miljöpolitik

Att tala om ouppnådda miljömål och kritik från miljöorganisationer är en sak, men inget väger så tungt som att se vilka förslag partierna faktiskt har röstat för och emot. Naturskyddsföreningens rapport (se ovan) tar upp flera frågor där Allianspartierna röstat emot miljöförbättringar, och det är värt att läsa, men jag vill själv tala om några andra frågor:

>> Oljeborrning i Arktis

I Arktis finns en betydande andel av världens oljetillgångar, men det är först nyligen som isen har smält tillräckligt för att det ironiskt nog kan bli en reell möjlighet att borra upp oljan där. Utöver de lokala problemen skulle detta inte heller hjälpa världen att avveckla sitt miljöskadliga oljeberoende. Den som värnar om klimatet borde därför rimligen tycka att den arktiska oljan ska lämnas ifred.

Regeringen ställde sig 2009 dock positiva till att EU ska utvinna olja på Arktis. Sedan 2011 var det på tal att förbjuda borrningar på Arktis, men regeringen röstade såklart nej.

Läs mer här.

>> Vattenfall och kolkraft

Det statligt ägda energibolaget Vattenfall är en enorm miljöbov, som med sina åtskilliga kolkraftverk står för koldioxidutsläpp som med god marginal överstiger de nationella utsläppen för hela Sverige. Vattenfall äger flera av Europas klimatskadligaste kolkraftverk, och fortsätter bygga ut sin kolkraft. De yrkar även för att allt statligt stöd till vind- och solenergi ska stoppas (källa).

Regeringen påstår sig vara kritiska till den här utvecklingen, men gör som vanligt ingenting i praktiken för att stoppa den, trots att svenska staten äger bolaget. De väljer att inte betona klimatet starkare i ägardirektiven, så Vattenfall kan omvandlas till en förebild inom grön energiomställning. De väljer istället att inte lägga sig i, utan bara uttrycka missnöje och låtsas att de inte har något inflytande.

Läs mer här.

>> Avskaffad koldioxidskatt för kraftvärmeverk

Den 1 januari 2013 avskaffade regeringen koldioxidskatten för kraftvärmeverk, och redan det allra första halvåret ökade där kolanvändningen med 46% jämfört med året innan. Användningen av fossil gas ökade med 29%.

Naturskyddsföreningens generalsekreterare hade följande att säga:

"Regeringen visar prov på dåligt omdöme när man sänker skatten på fossila utsläpp samtidigt som utsläppshandeln har havererat. Vem kunde tro att Sverige åter igen skulle öppna dörren för fossila bränslen i el- och värmesektorn där vi faktiskt var på väg att bli helt fossilbränslefria?"

Läs mer här.

>> Överblivna utsläppsrätter säljs

Inom EU finns ett system för att ransonera utsläpp av växthusgaser. En utsläppsrätt motsvarar 1 ton koldioxid som släpps ut i atmosfären. Sverige hade 1,3 miljoner överblivna utsläppsrätter 2013. Istället för att bara låta dessa frysa inne, och därigenom förhindra 1,3 miljoner ton koldioxid från att hamna i atmosfären, så lät regeringen sälja dessa utsläppsrätter för så lite som 38 miljoner kronor, så att några andra kunde släppa ut koldioxiden istället.

För att få en storleksuppfattning kan nämnas att 1,3 miljoner ton koldioxid är ungefär 2,5% av de totala koldioxidutsläppen inom Sveriges gränser. En personbil släpper ut ungefär 3 ton koldioxid per år. Regeringen ansåg alltså att 38 miljoner kronor inte var värt att tacka nej till för att förhindra utsläpp motsvarande ca 430 000 personbilar.

Att Sveriges lokala utsläpp av koldioxid minskar betyder ingenting om det bara innebär att några andra får gör dessa utsläpp istället. Vi har inte gjort någon nytta alls för att minska världens koldioxidutsläpp när vi säljer de överblivna utsläppsrätterna, och det gör varje satsning på minskade utsläpp fullkomligt värdelös. Om vi så lyckades bli av med vartenda gram av koldioxid som vi släpper ut så har vi gjort absolut noll för att hjälpa klimatet om det bara innebär att någon annan får göra dessa utsläpp istället.

Säljer vi våra överblivna utsläppsrätter kan vi lika gärna lägga ner alla satsningar på minskade utsläpp, för de kommer ändå inte leda till att världens utsläpp minskar, de bara flyttar utomlands. Varje förbättring vi gör innebär bara att någon annan får släppa ut mer.

Att lägga miljarder på att minska våra utsläpp med ett par procent, och sedan ändå sälja de överblivna utsläppsrätterna för några miljoner - det betyder enbart att vi kastat flera miljarder i sjön. Vi har slösat pengar och gjort ingenting för klimatet. Det är en miljöpolitik som är bortom usel.

Läs mer här.

Ovannämnda frågor skrapar bara på ytan av alla problem med Alliansens miljöpolitik (eller avsaknad därav). Naturskyddsföreningens rapport tar som sagt upp andra frågor, bland annat om hur de motarbetar beskattning på allt från flyg till bekämpningsmedel, hur de inte vill förbjuda bottentrålning, och mycket mer. Listan kan göras skrämmande lång.


Sammanfattning

Naturskyddsföreningen ger allianspartierna underkänt för deras miljöpolitik, och menar att de genomgående röstar emot miljöförbättringar. Sverige kommer misslyckas med i princip alla sin klimatmål till 2020, enligt Naturvårdsverket, och överlag går det inte ens i rätt riktning.

Så vad är felet? Jo, själva kärnan i Alliansens politik, att de försöker lösa alla problem på näringslivets villkor, och aldrig trampa företagen på tårna. Det är en tandlös politik, och resultatet är som vanligt att ingen förbättring sker.

I ett par frågor verkar Alliansen ha vissa ambitioner, men de föreslår nästan inga faktiska åtgärder, och i beslutsfattandet går de sällan eller aldrig emot näringslivets önskemål om att slippa ta klimatansvar. De kan satsa lite pengar på solenergi, men det är också allt deras miljöpolitik går ut på: Små miljösatsningar, men framförallt inga förbud och inga miljöskatter. År efter år fortsätter de bara att hoppas på att företagen av egen fri vilja kommer ta sitt miljöansvar.

Dessutom är i själva verket även många av satsningarna anmärkningsvärt små, och minskar regelbundet, liksom klimatbiståndet till andra länder. Men bristen på såväl morot som piska är inte heller det enda problemet: Bland annat de sålda utsläppsrätterna vittnar tydligt om att de inte ens bryr sig, att de värderar minskade utsläpp så lågt att 38 miljoner kronor ses som ett rimligt pris för 1,3 miljoner ton koldioxid i atmosfären.

Inte ens bolag som de själva äger väljer de att styra åt det gröna hållet. Vattenfall får fortsätta investera i miljöskadlig kolkraft och förbli en av Europas värsta miljöbovar. Precis som de allmänna pensionsfonderna får fortsatta direktiv om att hög avkastning ska prioriteras över både miljö och etik. Budskapet är helt tydligt att pengar går för ansvar. Inte ens oljeborrningarna i Arktis kunde vår regering låta bli att stödja.

Men Alliansen fortsätter likväl skryta om hur bra det går, och hur vi lyckats kombinera tillväxt och minskade utsläpp - i total konflikt med fakta. Trots att Sverige ständigt ökar sina utsläpp pekar Alliansen lögnaktigt på en missvisande siffra som säger motsatsen, för så länge de påstår att det går åt rätt håll kan de försvara sin fullkomliga katastrof till miljöpolitik.

Kort sagt: Vi har haft en regering i 8 år som inte tycks ha tagit klimatet på allvar alls. En röst på Alliansen är en röst emot klimatet och miljön.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar